Momente cruciale in istoria Bisericii

Autor
Mark A. Noll
60,00 RON
Monedă
niciunul

•SUBIECT:

Istoria crestinismului, prin prisma a 12 "puncte de turnura" - evenimente istorice care au marcat decisiv directia ulterioara a istoriei credintei crestine (de la caderea Ierusalimului, din secolul I, la Conferinta Misionara de la Edinburgh, din secolul XX). Include un capitol care discuta cele mai importante evenimente ale secolului XX.

Acțiune
Conectați-vă pentru a câștiga puncte de fidelitate pentru partajare!

Recomanda-ne pe retelele de socializare și acumulezi 1 punct
de fidelitate pentru fiecare recomandare (maxim 5 pe zi).

Cumpara acest produs si acumulezi 60 puncte de fidelitate.
Scrie o recenzie si acumulezi 100 puncte de fidelitate.
Punctele de fidelitate acumulate, pot fi folosite la plata comenzilor tale. Detalii aici.
Afla primul cand este reducere de pret la acest produs. Click pe butonul de clopotel.
Pentru informatii sau alte detalii ne poti contacta si pe chat.

•AUTOR: 

Mark A. Noll (n. 1946) este un teolog reformat american, in prezent profesor universitar de istorie la Universitatea Notre Dame, din Statele Unite. A absolvit Wheaton College, Illinois (B.A, engleza), Trinity Evangelical Divinity School (M.A., teologie) si Vanderbilt University (Ph.D, istoria crestinismului). Timp de douazeci si sapte de ani a facut parte din personalul didactic de la Wheaton College, Illinois, unde a predat in departamentele de istorie si teologie. In 2005 a fost considerat de revista Time unul dintre cei mai influenti 25 de evanghelici din America, iar in 2006 a primit o medalie pentru realizarile sale, din partea presedintelui George Bush, in Biroul Oval. Este autorul mai multor carti si lucrari de specialitate, deosebit de apreciate in mediul academic, si co-fondator al Institutului pentru studiul evanghelicilor americani.

•SUBIECT:

Istoria crestinismului, prin prisma a 12 "puncte de turnura" - evenimente istorice care au marcat decisiv directia ulterioara a istoriei credintei crestine (de la caderea Ierusalimului, din secolul I, la Conferinta Misionara de la Edinburgh, din secolul XX). Include un capitol care discuta cele mai importante evenimente ale secolului XX.

•REZUMAT:

Crestinismul nu este doar un set de dogme, de invataturi oricit de importante ar fi acestea pentru definirea lui, ci in primul rind interventia lui Dumnezeu in istoria umana. Ca urmare, autorul pleaca de la convingerea ca studiul istoriei crestinismului consolideaza in noi convingerea caracterului istoric al credintei crestine (atit de necesara pentru a echilibra accentul pus pe doctrine), ne ofera o perspectiva adecvata pentru interpretarea si intelegerea Scripturii (de care avem nevoie cind ne confruntam cu multitudinea de pareri, multe contradictorii, referitoare la aceleasi pasaje si invataturi ale Bibliei), creioneaza un cadru de referinta pentru contextul cultural divers in care ne traim credinta (util pentru deciziile practice pe care trebuie sa le luam in incercarea de a ne impaca convingerile cu practica, in biserica sau in afara ei) si ne ajuta in formarea unor atitudini crestine adecvate (prin lectia de toleranta pe care ne-o da istoria si prin discernamintul dobindit cu privire la chestiunile esentiale si cele marginale).

Experienta didactica proprie, in mediile universitare si in comunitatea religioasa, a dus, in decursul anilor, la cristalizarea unei abordari a istoriei Bisericii nu de tip preponderent enumerativ, steril, a datelor, evenimentelor sau personalitatilor, ci de tip analitic si sintetic, prin alegerea si discutarea unor momente cruciale, a unor "puncte de cotitura"  evenimente istorice care au marcat decisiv directia ulterioara a istoriei credintei crestine. O asemenea selectie, considera autorul, desi constituie un exercitiu subiectiv prin definitie, impune reflectie si analizarea unei cantitati vaste de date, dificil de organizat si utilizat altfel, si chiar daca in final duce la o lista de "puncte de cotitura" care nu se bucura de unanimitate, prin insasi reactia pe care o determina, aceasta isi atinge scopul: acela de a-l ajuta pe cititor sa mediteze mai profund la ceea ce s-a intimplat in istoria Bisericii.

Cartea prezinta douasprezece momente considerate definitorii pentru istoria crestina, de la caderea Ierusalimului, din secolul I, la Conferinta Misionara de la Edinburgh, din secolul XX. Fiecarui asemenea moment crucial selectat ii este alocat un capitol, care prezinta evenimentul in sine, dupa care prezinta ce anume s-a intimplat anterior si a condus spre el, precum si ceea ce s-a intimplat ulterior, decurgind din el. Astfel, datele istorice sunt prezentate impreuna cu un exercitiu de discernere a semnificatiei, cauzelor si implicatiilor evenimentului considerat determinant pentru perioada respectiva. In ultimul capitol, recunoscind dificultatea unui asemenea demers, data fiind lipsa unei perspective istorice suficiente, autorul se incumeta sa discute momentele definitorii ale istoriei crestinismului din secolul XX: aparitia si raspindirea miscarii penticostale; Conciliul al II-lea de la Vatican, rolul mai proeminent jucat de femei, productia masiva de noi traduceri ale Bibliei, ca un aspect mai general al globalizarii crestinismului, si supravietuirea crestinismului in regimurile comuniste. Referirile la experienta sa directa in Europa de Est, in Transilvania, din timpul regimului comunist, in vizitele facute in Romania comunista, fac cartea cu atit mai interesanta si mai atractiva pentru cititorul roman.

Fara a incerca sa isi disimuleze in vreun fel apartenenta la ramura protestanta a crestinismului, autorul dovedeste ca el insusi a invatat lectiile istoriei pe care spera sa le transmita cititorilor: entuziasmul pentru convingerile dobindite, imbinat cu respectul profund pentru alte confesiuni si smerenia nascuta din constiinta lipsurilor si erorilor, uneori crase, comise de propria confesiune, si, mai presus de toate, speranta ca Cel care, prin istorie, si-a pastrat o Biserica pentru Sine, in ciuda impotrivirilor si a demolarilor din interiorul si exteriorul ei, o va infatisa, in "ziua aceea", inaintea Dumnezeului Suveran, "fara pata si fara zbircitura".

 

Mai multe informații
ISBN 978-973-9212-86-1
Editura Logos
Data aparitiei 18 sept. 2008
Numar de pagini 400
Tip coperta hardcover
Autor Mark A. Noll
Dimensiune [mm] 235x165
Scrie o recenzie
Doar utilizatorii înregistrați pot scrie recenzii. Te rugăm conectează-te sau Creează-ți cont

Attachments

Gol