Adam si Cristos in Romani 5:12-19

Autor
Iosif Birau
13,00 RON
Monedă
niciunul

"Nu cu mult timp in urma, asistat, poate mai mult decat de vanitate, de indrazneala unui tanar imbinata cu deprimantele raspunsuri primite la unele intrebari existentiale, preferam sa sustin ca moartea este sin­gura certitudine, justificata rational, a omului in viata. Nimic nu este mai sigur pentru el decat faptul ca intr-o zi va muri. Orice alta increde­re poate fi mai mult sau mai putin o amagire, insa certitudinea mortii, care poate reteza oricand existenta pamanteasca, nu a inselat nicicand pe nimeni. Lucrarea pe care mi-am propus sa o dezvolt aici constituie studiul unui text paulin care argumenteaza, inainte de toate, ca prin Isus Cristos viata a invins moartea."- Autorul

Acțiune
Conectați-vă pentru a câștiga puncte de fidelitate pentru partajare!

Recomanda-ne pe retelele de socializare și acumulezi 1 punct
de fidelitate pentru fiecare recomandare (maxim 5 pe zi).

Cumpara acest produs si acumulezi 13 puncte de fidelitate.
Scrie o recenzie si acumulezi 100 puncte de fidelitate.
Punctele de fidelitate acumulate, pot fi folosite la plata comenzilor tale. Detalii aici.
Afla primul cand este reducere de pret la acest produs. Click pe butonul de clopotel.
Pentru informatii sau alte detalii ne poti contacta si pe chat.

Introducere

Nu cu mult timp in urma, asistat, poate mai mult decat de vanitate, de indrazneala unui tanar imbinata cu deprimantele raspunsuri primite la unele intrebari existentiale, preferam sa sustin ca moartea este sin­gura certitudine, justificata rational, a omului in viata. Nimic nu este mai sigur pentru el decat faptul ca intr-o zi va muri. Orice alta increde­re poate fi mai mult sau mai putin o amagire, insa certitudinea mortii, care poate reteza oricand existenta pamanteasca, nu a inselat nicicand pe nimeni.

Lucrarea pe care mi-am propus sa o dezvolt aici constituie studiul unui text paulin care argumenteaza, inainte de toate, ca prin Isus Cristos viata a invins moartea. Prin relatia tuturor cu Adam si cu Cristos, in­treaga istorie a omenirii poate fi impartita in doua mari perioade: cea a mortii (in Adam) si cea a vietii (in Cristos).

In a doua parte a capitolului 5 al epistolei catre Romani, Pavel reuses­te sa argumenteze ca, realmente, viata a invins moartea si astfel, daca in vechea era, moartea putea fi singura certitudine justificata, in noua era (era lui Cristos) viata este o certitudine cu mult mai mare decat cea a mortii. Cel care primeste harul lui Dumnezeu prin Isus Cristos, poate avea totodata si siguranta deplina ca „va domni in viata impreuna cu Cristos.”

O alta cauza care sta in spatele acestui studiu este cautarea starui­toare a unui suflet pentru o viata de sfintenie faptica si deplina. Fiind un tanar crescut in Biserica Penticostala, sfintirea a constituit pentru mine tot timpul un tel inalt, care, oricat as fi incercat, nu-1 puteam inde­parta dinaintea ochilor. Trairea in sfintire a fost mereu in mintea mea o necesitate tot atat de mare pe cat era si neputinta realizarii ei. in aceste conditii m-am apropiat de Romani 6, text pe care l-am socotit reprezen­tativ intre textele pauline in abordarea subiectului sfintirii. Dar aceste versete exprimau totodata si un optimism inexplicabil in mintea mea. Aveam uneori certitudinea ca in fiecare afirmatie a apostolului se as­cunde o sursa inexplorabila de putere pentru atingerea acestei sfintiri al carei gand imi macina mintea, insa distanta dinte mine si bogatiile mesajului era de cele mai multe ori echivalenta cu cea a timpului scurs intre scrierea epistolei si mine astazi. Eram sigur ca daca voi reusi „des­cifrarea” acestui text, voi descoperi formula potrivita pentru trairea vie­tii ceruta de cugetul meu si pe care eu o intrezaream in fiecare verset biblic, acea viata ideala si totodata imposibila pe cale naturala. insa, cu cat ma apropiam mai mult de acest text, cu atat mai departata imi aparea intelegerea lui. Toate acestea, pana cand, la o lectura a intregii epistole, ajungand iarasi fata in fata cu acest capitol si pregatindu-ma pentru „lupta” descoperirii „secretului”, am inteles ca mie imi lipseste un element necesar in intelegerea textului din Romani 6. Acest element era intelegerea paragrafului precedent (Rom. 5:12-21). La o citire sim­pla, am trecut cu usurinta peste el, sigur fiind ca i-am patruns intelesul, cand de fapt eu trecem peste el fara sa il observ. Asadar, considerandu-1 „cheia” pentru intelegerea textului din Romani 6, mi-am propus elabo­rarea unui studiu aprofundat pentru a doua jumatate a capitolului 5 in scopul unei intelegeri mai bune a cuvintelor inspirate din capitolul 6.

In Romani 6, trairea in sfintirea ceruta de Dumnezeu este funda­mentata pe unirea noastra cu Cristos in moartea Lui, iar aceasta unire poate fi mai bine inteleasa si acceptata de omul contemporan prin inte­legerea perspectivei asupra solidaritatii umane atat cu Adam in pacat si in moarte cat si cu Cristos in neprihanire si in viata.

- Iosif Birau

Iosif Birau s-a nascut pe 1 ianuarie 1983 in Vicovu de Sus, Suceava, fiind al saptelea copil in familia pastorului Viorel si Ana Birau. Dupa terminarea liceului a studiat teologia la Facultatea de Teologie „Betania” Arad, dovedind o preocupare speciala pentru limbile clasice: greaca si ebraica. Pentru o scurta perioada de timp a continuat studierea acestor limbi la Graz, Austria iar pe 5 aprilie 2008 a fost chemat acasa de Domnul.

Despre Iosif Birau putem spune insa ca „a fost”. Gasise, mai devreme decat atat de multi dintre noi, o cale prin care sa fie cu adevarat, sa existe si existenta lui sa conteze pentru noi, ceilalti, sa imbogateasca vieti si sa atinteasca priviri spre Cel ce „este” de-a pururi. Blandetea fiecarei apropieri, cumpatarea fiecarui cuvant, frumusetea fiecarui gand au facut din Iosif un om, unul cu mult mai aproape de Cristos decat de Adam.

Moartea, timpurie am tinde sa spunem, l-a rapit mutandu-l in vesnicie dar Domnul vietii ni-l va reda pe deplin in ziua revederii. Pana atunci punem stavilar uitarii si redam celor multi „cantecul de lebada” al ganditorului Iosif, cuvintele adanci ale teologului indragostit de Sursa studiului sau.

- Ciprian Preda-Musat

Nota Editurii

Vestea ca Iosif Birau si-a incetat calatoria pamanteasca asa de repe­de, si mai ales modul dramatic al sfarsitului, a venit ca un fulger peste mine. Retraiam dintr-odata clipele scurte petrecute impreuna, pe par­cursul unei calatorii din Austria spre Romania. Rememoram discutiile si clipele placute de partasie avute cu un tanar aflat la acea vreme, in perioada cautarilor de sensuri profunde pentru aceasta viata. Pe durata unei calatorii de aproape o zi a vorbit extrem de putin pentru un tanar de varsta lui, dar ceea ce spunea dovedea maturitate si profunzime, sen­sibilitate si seriozitate fata de sine si mai ales fata de Domnul.

Lucrarea scrisa de Iosif Birau, Adam si Cristos in Romani 5:12-19, socheaza chiar din „Introducere” prin punerea fata in fata a doua mari realitati: certitudinea mortii si certitudinea vietii in Cristos. Daca de certitudinea mortii nu se indoieste nimeni, certitudinea vietii in Cristos este interpretata de foarte multi crestini ca fiind ceva de domeniul esca-tologiei. Lucrarea aceasta demonstreaza ca viata in Cristos este o certi­tudine a prezentului si a viitorului, si ca intelegerea si trairea ei face ca moartea si certidudinea ei sa paleasca in fata Cristosului inviat si viu in vecii vecilor!

Am acceptat cu bucurie sa publicam teza de licenta a lui Iosif Birau, mai ales ca mediul universitar in care a studiat si conditiile studentiei sale nu i-au fost favorabile acesteia sa fie si sa devina ceea ce Iosif avea in gand. O parte dintre aceste neajunsuri – unele spuse familiei, altele nerostite si duse cu el in mormant (si poate ca e mai bine asa pentru cei care au ramas) – l-au determinat pe Iosif sa se orienteze spre studierea limbilor clasice in locul lucrului direct cu oamenii.

Pentru noi cei ramasi in urma lui Iosif ramane un mister de ce Dumnezeu a ales sa mute in vesnicie un tanar care nu doar ca a inteles certitudinea vietii in Crisots, dar care o si proclama si care a inteles ca moartea nu este decat un pas spre intrarea in acea stare, imposibil de descris, a trairii pentru eternitate in prezenta Celui ce a biruit moartea.

- Vasile Gabrian, Casa Cartii, Oradea, iulie 2009

Mai multe informații
ISBN 978-973-8998-67-4
Editura Casa Cartii
Data aparitiei 30 dec. 1899
Numar de pagini 130
Tip coperta softcover
Autor Iosif Birau
Dimensiune [mm] 145x205
Scrie o recenzie
Doar utilizatorii înregistrați pot scrie recenzii. Te rugăm conectează-te sau Creează-ți cont

Attachments

Gol