Avocat sau Acuzator?

        In limba chineza, cuvantul neprihanire este reprodus printr-o combinatie de doua simboluri, unul reprezentand un miel si celalalt – o persoana. Mielul este deasupra, acoperind persoana. Iata ce vede Dumnezeu ori de cate ori Se uita la tine: Il vede pe Mielul desavarsit al lui Dumnezeu acoperindu-te. Totul se reduce la aceasta: in cine ai incredere – in Avocatul sau in Acuzatorul tau?

        Raspunsul tau va avea implicatii serioase. Asa a fost si in cazul lui Jean Valjean, personajul lui Victor Hugo din clasicul lui roman Mizerabilii.
        Valjean intra in scena ca un vagabond, un puscarias recent eliberat de varsta mijlocie, imbracat intr-o pereche de pantaloni jegosi si intr-o haina uzata. Nouasprezece ani petrecuti intr-o puscarie franceza l-au transformat intr-un om dur si neinfricat. A umblat patru zile prin tinutul alpin al Frantei secolului al XIX-lea fara a gasi nici un han care sa-i ofere un loc de dormit si nici o taverna care sa-i dea ceva de mancare. In cele din urma, bate la usa unui episcop. Monseigneur Myriel are saptezeci si cinci de ani.
       Asemenea lui Valjean, si el a pierdut mult. Revolutia i-a luat toate lucrurile de valoare ale familiei sale, mai putin cateva tacamuri, un polonic si o pereche de sfesnice din argint. Valjean ii istoriseste povestea vietii lui si se asteapta ca omul cel religios sa-l respinga. Dar episcopul este un om bun. Il pofteste pe musafir sa se aseze langa foc. „Nu trebuie sa-mi povestesti de unde vii, ii explica acesta. Aceasta nu este casa mea – e casa lui Isus Cristos.”
       Dupa ceva vreme episcopul il conduce pe fostul condamnat la masa, unde ii pune inainte supa si paine, smochine si branza cu vin, impreuna cu argintaria lui cea frumoasa. Apoi il conduce pe Valjean intr-un dormitor. In ciuda confortului, fostul puscarias nu poate dormi. In ciuda bunatatii episcopului, nu poate rezista ispitei. Isi indeasa argintaria in desaga. Preotul doarme fara sa stie ca e talharit, iar Valjean dispare in noapte. Dar nu ajunge prea departe. Politistii il prind si-l conduc inapoi la casa episcopului. Valjean stie ce inseamna prinderea sa – puscarie pe viata. Dar atunci se intampla ceva extraordinar.
        Inainte ca ofiterul de politie sa-i poata aduce episcopului la cunostinta infractiunea savarsita, acesta face un pas inainte si exclama: „O! Aici erai! Ma bucur atat de mult sa te vad. Nu pot sa cred ca ai uitat sfesnicele! Si ele sunt tot din argint… Te rog, ia-le impreuna cu furculitele si lingurile pe care ti le-am dat.” Valjean e uluit. Episcopul le ureaza noapte buna politistilor si apoi ii spune: „Jean Valjean, fratele meu, tu nu mai apartii raului, ci binelui. Ti-am cumparat sufletul. Il pun departe de orice gand sau fapta rea, departe de duhul iadului si I-l daruiesc lui Dumnezeu.”
        Valjean are de ales: sa-l creada pe episcop sau sa-si creada trecutul. Jean Valjean il crede pe episcop. Mai tarziu devine primarul unui orasel, construieste o fabrica si le da de lucru oamenilor sarmani. De asemenea, i se face mila de o mama aflata pe patul de moarte si-i creste fiica. Harul l-a schimbat. Lasa-l sa te schimbe si pe tine.
        Nu pleca urechea la vocea lui Satan. Tu „ai la Tatal un Mijlocitor (Avocat), pe Isus Cristos, Cel neprihanit.” (1 Ioan 2:1). Ca Avocat al tau, El te apara si vorbeste in numele tau, „de aceea nu este nici o condamnare pentru cei ce sunt in Cristos Isus” (Rom.8:1).
        Pazea, Satan!

0 Comments

Trebuie sa fii inregistrate pentru a trimite comentarii.

click aici pentru a intra in contul tau