Vorba dulce mult aduce - Lydia 54

Vorba dulce mult aduce


 articol de Ema Ban 

Modul în care ne relaționăm unii la alții, scoțând la iveală frumusețea Evangheliei lui Isus, nu face Evanghelia mai frumoasă, însă oferă motive lumii care ne privește cu scepticism să se oprească un moment și să spună: „Uau! Ce frumos! Îmi doresc și eu ce au ei!” Acest mod de viață este unul radical, dar încurajator, oferind un spectacol cu totul diferit unei lumi care știe prea puține despre adevărata frumusețe.


Mă gândesc tot mai des la cuvintele de mai sus, pe care le-am mai amintit în articolele mele precedente. Autoarea lor s-a inspirat din epistola pe care apostolul Pavel, aflat la o vârstă mai înaintată, a scris-o tânărului Tit, cu îndemnuri pentru viața de credință. În Tit 2:3‑5, apostolul Pavel scrie: Femeile în vârstă să aibă o purtare respectuoasă, să nu fie calomniatoare, nici înrobite de mult vin, să‑i învețe pe alții ce este bine, astfel încât să le poată înțelepți pe cele tinere ca să fie iubitoare de soți, iubitoare de copii, cumpătate, curate, gospodine, bune, supuse soților lor, pentru ca să nu fie vorbit de rău Cuvântul lui Dumnezeu.


Gândurile pe care urmează să le împărtășesc cu tine sunt îndemnuri pe care la rândul meu le-am primit în tinerețea mea, dar și mai de curând. Apostolul Pavel ne spune că trebuie să avem o purtare cuviincioasă, iar prin aceasta ne atrage atenția că există o corelare directă între posibila vorbire de rău a Cuvântului lui Dumnezeu în lipsa unei purtări frumoase. Cu alte cuvinte, comportamentul meu (al tău, al nostru) îi va determina pe cei care mă cunosc fie să onoreze acest Cuvânt, fie să îl necinstească. Purtarea respectuoasă se va vedea și în modul meu de vorbire. Să ne amintim de Proverbe 31:26 – Ea (femeia plăcută Domnului), își deschide gura cu înțelepciune. Dacă vorbesc cu înțelepciune, cuvintele mele sunt de motivare, de încurajare, și nu de critică cicălitoare și mereu nemulțumitoare. De pildă, dacă ești mai în vârstă, ce le spui femeilor tinere când vin la tine și se plâng? Ce sfaturi le dai: sfaturi care clădesc relația lor cu Domnul? Făcând un pas mai departe, poți să-i înveți pe alții, dacă pe tine nu te interesează să înveți? Poți spune altora să citească Biblia, să se roage, să se implice în diferite lucrări, dacă tu nu te implici? Îndemnurile netrăite își vor arăta cât de curând ineficiența.


Mai apoi, trebuie să ne ferim ca vreun viciu să pună stăpânire pe noi – fie că este vorba de băuturi tari, de timp excesiv petrecut la cumpărături sau online, pe platforme de socializare (facebook, instagram, snapchat etc.), de timp îndelungat dedicat vizionării diverselor seriale online sau la televizor. Să nu uităm, stăpânirea de sine – sau autocontrolul – face parte din roada Duhului Sfânt în viața noastră.


De asemenea, dacă suntem mai în vârstă, suntem chemate să-i învățăm pe alții ce este bine. Aici mă gândesc la versetul din Filipeni 4:8: Încolo … tot ce este adevărat … drept, curat … aceea să vă însoțească.
Dar ca un prim aspect al vieții noastre, din care se revarsă toate celelalte aspecte, se remarcă dragostea. Dragostea este răbdătoare, dragostea este plină de bunătate, nu este invidioasă, dragostea nu se laudă, nu se îngâmfă, nu se comportă necuviincios, nu caută foloasele sale, nu se supără, nu se gândește la rău, nu se bucură de nedreptate, ci își găsește bucuria în adevăr, acoperă totul, crede totul, speră totul, suportă totul – 1 Corinteni 13:4-7.


Suntem chemate la slujire, tinere și mai în vârstă deopotrivă. Unele slujim de mulți ani, și Domnul îngăduie să vedem roade bune. Altele însă spunem: „Dar eu sunt așa de ocupată și nu am timp.“ Întotdeauna îți vei face timp pentru ceea ce consideri că este important, o prioritate. Mai mult, prin slujire, te responsabilizezi. Domnul nu te va lăsa fără să îți vorbească și să te îndemne din Cuvântul Lui. Este slujirea, încurajarea și susținerea altora o prioritate pentru tine? Așa putem fi un exemplu pentru lumea din jur, care ne privește.


„Dumnezeu, scria Nancy DeMoss Wolgemuth, Se folosește de noi, de victoriile și înfrângerile noastre. Dacă le permitem celor mai tinere să vadă acest lucru, impactul asupra lor va fi unul puternic.“ Nu puține au fost ocaziile în care m-am făcut vulnerabilă la întâlnirile cu soțiile și mamele tinere, îndreptându-le atenția spre Dumnezeul nostru care răspunde rugăciunilor așa cum El consideră că e mai de folos pentru noi, la timpul rânduit de El.


Dacă ești mai tânără, caută-ți exemple de trăire frumoasă în Domnul, femei a căror viață este un model vrednic de urmat, și învață de la ele. Fiecare dintre noi avem nevoie de mame spirituale care să ne învețe (în cazul meu, a fost chiar mama mea, care mi-a fost întotdeauna o sursă de inspirație și un model de rugăciune și credincioșie), avem nevoie de surori spirituale care să ne încurajeze și să ne fie alături și de fiice spirituale, pe care să le îndemnăm la dragoste și la fapte bune. Fiecare dintre ele adaugă frumusețe trăirii noastre.


Așa să ne ajute Dumnezeu!

 0 Comments

Trebuie sa fii inregistrate pentru a trimite comentarii.

click aici pentru a intra in contul tau