Costul uceniciei

Descriere

Titlul original:  Nachfolge


Autor:


Dietrich Bonhoeffer (1906 – 1945), pastor si teolog luteran educat la Tubingen, Berlin si New York, a lasat o bogata mostenire teologica, publicata mai ales postum. S-a dovedit inflexibil in relatia cu partidul nazist, care a incercat sa „alinieze” Biserica Evanghelica la propriile scopuri politice. Aparator neobosit al cauzei Bisericii Marturisitoare, n-a ezitat sa pregateasca pastori in clandestinitate, la Finkenwalde (astazi, Szczecin-Zdroje, Polonia) sau in diverse localitati din Pomerania. Pentru implicarea in rezistenta antinazista, a fost intemnitat si condamnat la moarte prin spanzurare. Executia a avut loc la Flossenbürg, la 9 aprilie 1945, cu o luna inainte de capitularea Germaniei.


Traducator: Ligia Talos


Subiect: Un comentariu deosebit de apreciat al Predicii de pe Munte, avand ca tema centrala diferenta dintre harul ieftin si harul costisitor – chemarea lui Hristos, „pentru care ucenicii parasesc mrejele si Il urmeaza“.


Rezumat:


Costul uceniciei, penultima carte antuma a lui Dietrich Bonhoeffer, constituie o analiza lucida a harului ieftin, caracterizat de autor drept „dusmanul de moarte al bisericii noastre“. Desi profund ancorata in realitatile sumbre ale Germaniei interbelice, analiza necrutatoare a autorului si-a depasit cu mult epoca, intrand, astfel, in repertoriul spiritualitatii crestine fara varsta.

Harului ieftin (principala maladie spirituala care il preocupa), Bonhoeffer ii opune fara ezitare harul costisitor – „chemarea lui Hristos, pentru care ucenicii parasesc mrejele si il urmeaza“. Cu referire la aceasta chemare, Bonhoeffer scria, in mod profetic: „Cine paseste pe drumul uceniciei se supune mortii lui Isus, isi da viata lui mortii. [...] Fiecare chemare a lui Hristos duce la moarte.“ Desigur, autorul avea in vedere „omorarea omului nostru vechi“, care are loc prin chemarea facuta de Isus, dar, pentru el, afirmatia s-a dovedit adevarata nu doar la nivel launtric, ci si la nivelul intregii sale existente: Bonhoeffer a pasit el insusi in partasia martiriului, fiindca a refuzat radical compromisul cu regimul national-socialist aflat la putere in Germania.


Costul uceniciei, scrisa in mare parte sub forma unui comentariu la Predica de pe Munte, respira o mare prospetime spirituala, datorita faptului ca, in viata autorului, harul si ucenicia s-au ingemanat indisolubil. Bonhoeffer scrie cu fervoare, polemizand, nu de putine ori, cu establishment-ul teologic al vremii sale. Retorica sa nu este insa un exercitiu al teologului „de fotoliu“, ci expresia pasiunii ucenicului care a primit harul costisitor.


Grupuri tinta:
  • crestini practicanti dornici sa mediteze asupra invataturilor profunde ale Predicii de pe Munte vazute prin ochii unui martir al secolului XX;  • preoti, pastori si predicatori;  • studenti la seminarii si institute biblice.Caracteristici speciale:
  • un tabel cronologic al vietii lui Dietrich Bonhoeffer;  • o prefata pentru editia in limba romana scrisa de prof. Christiane Tietz de la Universitatea din Mainz;  • include postfata editiei in limba germana scrisa de Martin Kuske si Ilse Tödt;  • contine bibliografia folosita de Bonhoeffer, indice tematic, de referinte biblice si de persoane


Ultimele Recenzii

Nu este nici o recenzie la aceasta carte. Ai putea fi primul care adauga o recenzie!

Scrie recenzia ta

Costul uceniciei (editie brosata)

Costul uceniciei (editie brosata)
  • Apasa pe stea pentru a da o nota.
  • Apasa pe stea pentru a da o nota.
  • Apasa pe stea pentru a da o nota.
Close
Share si aduna puncte de fidelitate

Logheaza-te la Contul tau pentru a aduna mai multe puncte de fidelitate atunci cand promovezi acest site pe retelele tale favorite de socializare.

Costul uceniciei (editie brosata)

Un comentariu deosebit de apreciat al Predicii de pe Munte, avand ca tema centrala diferenta dintre harul ieftin si harul costisitor – chemarea lui Hristos, „pentru care ucenicii parasesc mrejele si Il urmeaza“.

42,00 Lei

Valabilitate: In stoc

42,00 Lei

Acest produs iti aduce 42 puncte de fidelitate.

More
Less
Adauga la Wishlist

Share si aduna puncte de fidelitate

Logheaza-te la Contul tau pentru a aduna mai multe puncte de fidelitate atunci cand promovezi acest site pe retelele tale favorite de socializare.
ISBN:
978-973-8767-97-3
Editura:
Peregrinul
Data aparitiei:
Numar de pagini:
354
Tip coperta:
soft cover
Autor:
Dimensiune [mm]:
165 x 235
Rasfoieste cartea:
Preview
Limba:
Limba Romana