Ilustratii pentru predici

Autor
Vladimir Pustan
30,00 RON
Monedă
niciunul

— Strangerea ilustratiilor rostite in predici intr-o carte, ca niste spice intr-un snop, este rodul unei munci de multi ani facuta cu mult talent, sacrificiu si inteligenta de predicatorul Vladimir Pustan la secerisul Marelui Semanator. pastorul Adi Mocan

Acțiune
Conectați-vă pentru a câștiga puncte de fidelitate pentru partajare!

Recomanda-ne pe retelele de socializare și acumulezi 1 punct
de fidelitate pentru fiecare recomandare (maxim 5 pe zi).

Cumpara acest produs si acumulezi 30 puncte de fidelitate.
Scrie o recenzie si acumulezi 100 puncte de fidelitate.
Punctele de fidelitate acumulate, pot fi folosite la plata comenzilor tale. Detalii aici.
Afla primul cand este reducere de pret la acest produs. Click pe butonul de clopotel.
Pentru informatii sau alte detalii ne poti contacta si pe chat.

• Cuvantul reprezinta pentru eruditi sau semidocti, culti sau inculti, un mijloc de prezentare a unei idei (bune sau nu), un ambalaj necesar. A existat si inca mai persista (mai ales intr-un cadru bisericesc) o adevarata fascinatie a vorbelor. Suntem mai interesati de ambalaj decat de continut, nu ne intereseaza prea mult ideea, „important” este sa fie spusa sau scrisa frumos, poetic. Papini vorbind despre Nietzsche spunea ca nu este suficienta o poezie frumoasa pentru a salva o filosofie proasta. Acelasi principiu cred ca ar trebui sa fie valabil si atunci cand vorbim despre predicare.

• Poezia (cuvintele) apartine domeniului estetic fiind in mod necesar subordonata ideii (adica ratiunii). Altfel riscam sa inlocuim etica cu estetica si sa nu ne mai intereseze o predica de exemplu, doar in masura in care predicatorul stie sa vorbeasca frumos. Pe de-o parte de prea multe ori este apreciata, mai degraba, estetica (poezia, frumusetea cuvintelor) unei predici in defavoarea continutului (rational). Metafora inlocuieste astfel logica, iar lipsa argumentului este substituita prin ridicarea tonului (asta o spune un predicator care vorbeste tare la predica). Cuvantul rostit in fata unei comunitati crestine ar trebui sa exprime clar un adevar (adevarul Scripturii) si nu sa incerce in primul rand sa fascineze prin metafore (strigate sau soptite) un public mai mult sau mai putin matur. Pe de alta parte, oricat de buna ar fi o idee pentru ca ea sa poata fi ascultata cu placere si apoi inteleasa e necesar un ambalaj frumos.

• Rostul ilustratiei in predica este tocmai acela de a face o idee biblica buna usor de ascultat si inteles. Prin urmare, ilustratia e utila atat pentru a face o predica mai frumoasa, cat mai ales pentru a face inteles adevarul predicat oricarui ascultator indiferent de conditia sa intelectuala. De aceea cred ca niciun alt predicator roman nu ar fi fost mai potrivit decat pastorul Vladimir Pustan sa scrie o carte de ilustratii pentru predica. Deoarece predicatorul Vladimir Pustan are abilitatea de a spune simplu si frumos in predicile sale adevaruri biblice profunde folosind ca nimeni altul ilustratia. Folosirea ilustratiei in predica este contestata de unii pe motiv ca e ceva prea simplu, fara caracter academic.

  Brusc, in ultima perioada si noi evanghelicii romani am prins gustul „academismului” ieftin. Renuntand la predicile clasice, dar clare, abordam un nou tip de discurs simadicos cu aere intelectualiste. Prefer un adevar exprimat clar in cuvinte rudimentare, simple si pline de bun simt fata de un intelectualism semidoct. Iubesc cuvintele lui Hristos, Cel care vorbea ca nimeni altul, un cuvant atat de simplu si totusi de o profunzime abisala. Cred ca n-ar fi rau daca am face un exercitiu de memorie si ne-am aminti ca predicarea din Biserica Primara era simpla, fara sa cada in capcana simplismului. Sa rememoram istoria predicarii de la Petru, la Ioan Gura de Aur, la cu adevarat genialul intelectual Augustin, pana la marii predicatori contemporani, toti au vorbit simplu si clar folosind ilustratia pentru a transmite adevarul biblic astfel incat toti sa poata asculta si intelege.

  —Strangerea ilustratiilor rostite in predici intr-o carte, ca niste spice intr-un snop, este rodul unei munci de multi ani facuta cu mult talent, sacrificiu si inteligenta de predicatorul Vladimir Pustan la secerisul Marelui Semanator. pastorul Adi Mocan

Mai multe informații
ISBN 978-606-92327-7-4
Editura Fabrica de Vise
Data aparitiei 3 dec. 2012
Numar de pagini 204
Tip coperta softcover
Autor Vladimir Pustan
Dimensiune [mm] 135x205
Limba romana
Scrie o recenzie
Doar utilizatorii înregistrați pot scrie recenzii. Te rugăm conectează-te sau Creează-ți cont

Attachments

Gol