Introducere in hermeneutica

Descriere

Hermeutica, in sensul ei traditional, este stiinta sau arta iterpretarii Bibliei. Dar de ce este nevoie de o asemenea disciplina? Autorii sugereaza ca avem nevoie de hermeneutica nu pentru ca Biblia este o carte divina, ci pentru ca, pe langa faptul ca este divina, ea este si o carte omeneasca. Limbajul uman, prin insasi natura lui, este in mare masura echivoc, adica poate fi inteles in mai multe feluri. Daca nu ar fi asa, nu ne-am indoi niciodata ca am inteles ceea ce au spus altii.

In ciuda a ceea ce ar putea sugera experienta noastra de zi cu zi, procesul pe care il presupune intelegerea unui text este destul de complicat. Dificultatile ies la iveala mai ales atunci cand incercam sa citim o carte aparuta intr-o cultura sau intr-o epoca diferite. In cazul documentelor antice scrise in alte limbi, trebuie sa depunem un efort deosebit pentru a tine cont si de contextul originar, printr-o metoda cunoscuta sub numele de exegeza gramatico-istorica. Mai mult, caracterul divin al Scripturii sugereaza ca trebuie sa adoptam niste principii specifice, care nu sunt relevante pentru studiul altor scrieri. In plus, din 1956, cand Berbard Ramm a publicat lucrarea sa, devenita clasica, Protestant Biblical Interpretation, schimbarile produse in modul de a intelege in text au fost dezastruoase. Aproape fiecare ipoteza a lui Ramm a fost pusa la indoiala si verificata de noile curente ale modernismului si postmodernismului. Vremurile actuale sunt caracterizate, asa cum consemneaza si subtitlul cartii acestei carti, de o cautare a intelesului.

Lucrarea Introducere in hermeneutica. In cautarea intelesului se impune, prin unicitatea abordarii, intr-un domeniu care a devenit dintr-o data napadit de aparitii recente, dupa o perioada indelungata in care nu s-a publicat mai nimic, dovedindu-si necesitatea si utilitatea pentru un spectru foarte larg de cititori, fie ei profani sau specialisti. Departe de a fi un manual steril, Introducere in hermeneutica. In cautarea intelesului se dovedeste o lectura fascinanta, care nu impune un punct de vedere, ci invita la reflectie si la formarea propriilor convingeri tocmai prin faptul ca prezinta parerile a doi autori care de multe ori au perspective diferite. Si, prin exemplificarea problematicii teoretice cu discutarea concreta a numeroase pasaje biblice dificile sau controversate si prin parcurgerea tuturor genurilor literare ale Bibliei, nu ramane in sfera teoreticului, si se dovedeste si o calauza practica si utila oricarui cititor interesat sa inteleaga mai bine Biblia


Cuprins


Prefata
Abrevieri

Partea I. In cautarea intelesului: Cateva principii elementare
1. De ce este nevoie de hermeneutica?
2. Ce inseamna de fapt "intelesul"?
3. Sa fim logici

Partea II. Intelegerea textului: Intelesul in functie de gen
4. "Voi lauda lucrarile Domnului"
5. "Cuvinte pline de farmec imi clocotesc in inima"
6. "Dar lucrurile acestea au fost scrise pentru ca voi sa credeti"
7. Cum sa interpretezi o scrisoare
8. Ce se poate spune despre viitor?

Partea III. Raspunsul dat textului: Intelesul si aplicatia
9. "Cum doreste un cerb izvoarele de apa"
10. Ascultarea de Cuvant
11. Asamblarea partilor

Partea IV. In cautarea intelesului. Noi provocari
12. O scurta istorie a interpretarii
13. Abordari contemporane ale interpretarii
14. Pledoarie in favoarea hermeneuticii calviniste
15. Observatii finale

Ultimele Recenzii

Nu este nici o recenzie la aceasta carte. Ai putea fi primul care adauga o recenzie!

Scrie recenzia ta

Introducere in hermeneutica

Introducere in hermeneutica
  • Apasa pe stea pentru a da o nota.
  • Apasa pe stea pentru a da o nota.
  • Apasa pe stea pentru a da o nota.
Close
Share si aduna puncte de fidelitate

Logheaza-te la Contul tau pentru a aduna mai multe puncte de fidelitate atunci cand promovezi acest site pe retelele tale favorite de socializare.

Introducere in hermeneutica

Hermeutica, in sensul ei traditional, este stiinta sau arta interpretarii Bibliei. Dar de ce este nevoie de o asemenea disciplina? Autorii sugereaza ca avem nevoie de hermeneutica nu pentru ca Biblia este o carte divina, ci pentru ca, pe langa faptul ca este divina, ea este si o carte omeneasca. Limbajul uman, prin insasi natura lui, este in mare masura echivoc, adica poate fi inteles in mai multe feluri. Daca nu ar fi asa, nu ne-am indoi niciodata ca am inteles ceea ce au spus altii.

Pret: 60,00 Lei

Special Price 45,00 Lei

Valabilitate: In stoc

Pret: 60,00 Lei

Special Price 45,00 Lei

Acest produs iti aduce 45 puncte de fidelitate.

More
Less
Adauga la Wishlist

Share si aduna puncte de fidelitate

Logheaza-te la Contul tau pentru a aduna mai multe puncte de fidelitate atunci cand promovezi acest site pe retelele tale favorite de socializare.
ISBN:
978-973-9212-73-5
Editura:
Logos
Data aparitiei:
Numar de pagini:
261
Tip coperta:
hardcover
Autor:
Dimensiune [mm]:
165x235
Rasfoieste cartea:
N/A
Limba:
Nu