O analiza sociologica a spiritualitatii in bisericile evanghelice din Romania

Autor
Remus Runcan
23,00 RON
Monedă
niciunul

Desi are statistici, nu este o carte de statistica pura, ci este un fel de statistica pe intelesul tuturor. Sunt peste 150 de tabele statistice pe care le-am generat, le-am analizat si care nu apar in aceasta carte din ratiuni de spatiu. M-am marginit sa prezint doar concluziile extrase din aceasta analiza. Voi prezenta procentual raspunsurile la fiecare intrebare din chestionar si voi incerca diferite corelatii intre ele. Nu sunt insa corelatii intre fiecare cu fiecare item. Criteriul alegerii a fost acela al relevantei. Tabelele si figurile indica apartenenta cartii ca scrierile sociologice, analiza problematicilor este una biblico-teologica. Am analizat 4 esantioane: membrii apartinand cultelor baptist, penticostal, crestin dupa evanghelie, dar si biserici care nu apartin unui cult din Romania pe care le-am numit „non denominationale” evitand termeni ca independente, charismatice sau libere.

În stoc
Acțiune
Conectați-vă pentru a câștiga puncte de fidelitate pentru partajare!

Recomanda-ne pe retelele de socializare și acumulezi 1 punct
de fidelitate pentru fiecare recomandare (maxim 5 pe zi).

Cumpara acest produs si acumulezi 23 puncte de fidelitate.
Scrie o recenzie si acumulezi 100 puncte de fidelitate.
Punctele de fidelitate acumulate, pot fi folosite la plata comenzilor tale. Detalii aici.
Afla primul cand este reducere de pret la acest produs. Click pe butonul de clopotel.
Pentru informatii sau alte detalii ne poti contacta si pe chat.

Cartea are la baza un chestionar aplicat la 1017 respondenti. O baza de date colectata prin aplicarea unui chestionar cu 23 de intrebari aplicate membrilor din bisericile evanghelice din Romania.

Desi are statistici, nu este o carte de statistica pura, ci este un fel de statistica pe intelesul tuturor. Sunt peste 150 de tabele statistice pe care le-am generat, le-am analizat si care nu apar in aceasta carte din ratiuni de spatiu. M-am marginit sa prezint doar concluziile extrase din aceasta analiza. Voi prezenta procentual raspunsurile la fiecare intrebare din chestionar si voi incerca diferite corelatii intre ele. Nu sunt insa corelatii intre fiecare cu fiecare item. Criteriul alegerii a fost acela al relevantei. Tabelele si figurile indica apartenenta cartii ca scrierile sociologice, analiza problematicilor este una biblico-teologica. Am analizat 4 esantioane: membrii apartinand cultelor baptist, penticostal, crestin dupa evanghelie, dar si biserici care nu apartin unui cult din Romania pe care le-am numit „non denominationale” evitand termeni ca independente, charismatice sau libere.
Sunt sigur ca fiecare ati vrea sa stiti care este nivelul de spiritualitate al membrilor apartinand bisericilor din care faceti parte, dar am ales sa pastrez acest mister pana la sfarsitul cartii pentru a fi familiari cu problematica spiritualitatii si cu modul de masurare a ei. Curiosii vor putea citi cartea de la sfarsit spre inceput, dar nu vor avea acelasi mod de intelegere profunda a spiritualitatii ca si cei care vor merge pas cu pas prin carte. Este foarte adevarat si ne asumam faptul ca este extrem de greu sa definim spiritualitatea, ea fiind o suma a multor lucruri, asa cum biblic este greu sa definim evlavia. Si spiritualitatea si evlavia sunt lucruri pe care este mai important sa le ai, decat sa poti sa le definesti. 
Cartea O analiza sociologica a spiritualitatii in bisericile evanghelice din Romania este o radiografie la zi a bisericilor evanghelice si prezinta adevarul necosmetizat, fiind un punct de plecare pentru o regenerare spirituala care speram ca va conduce la o trezire spirituala in tara noastra.


Marturii ale unor persoane care au citit cartea
Ca eminent reprezentant al tinerei generatii de doctori in sociologie, care beneficiaza si de o formatie teologica asumata la nivel de performanta, domnul Dr. Remus Runcan, deja afirmat prin scrieri de exegeza devenite referentiale in literatura de profil, ne propune o noua lucrare rezultata din cercetarile sale empirice.
Nu este surprinzator pentru mediul academic ca exceleaza in valoroase productii editoriale, dar nici pentru cititorii dornici de noutati si de texte pline de potential explicativ.
Surprinzator este altceva: anume, tentativa de a evalua ceea ce pana in prezent se considera a fi o aventura, respectiv masurarea nemasurabilului, cutuma care a stopat, practic, orice demers de resort si a predispus cercetatorii la un abandon nedeclarat. In calitate de pastor, deci cu vocatia dialogului si cu responsabilitatea investitiei educative, domnul Remus Runcan a avut curajul sa sfideze stereotipurile si sa dovedeasca faptul ca poate evalua si cotele de spiritualitate ale celor care sunt prezenti in Sfanta Biserica. Acest obiectiv a fost considerat realist pentru a analiza puterea de asimilare a mesajelor teologice trimise fratilor/surorilor pe timpul slujbelor religioase. Acest aspect releva si talentul sau pedagogic de profesor prin vocatie, deoarece, dupa cum este cunoscut din psihopedagogie, succesul pedagogic este strans legat de modelul in care sunt calibrate mesajele, ori, din aceasta cauza, fiecare profesor, cand primeste dreptul de a preda cursuri, in mod obiectiv, mai intai evalueaza nivelul de intelegere al elevilor/studentilor pentru a-si adapta, de fiecare data, incarcatura gnoseologica a mesajelor educative. Evlavia sau smerenia, de exemplu, nu se pot masura cantitativ, cu mijloacele prezente in rutina existenta printre cercetatorii de azi. Da, tocmai aici este procentul de originalitate al cercetatorului stiintific Remus Runcan, curajul de a inova si de a deschide noi orizonturi de abordare.
Prof. univ. dr. Stefan Buzarnescu, Universitatea de Vest din Timisoara

Aceasta carte a pastorului si sociologului Remus Runcan se profileaza in categoria “sondajelor de interes major” care detecteaza anumite tendinte printre crestinii contemporani din Romania. Nu este prima data cand ma alimentez pentru lucrarile mele cu statistici de la dr. Runcan, unul dintre putinii pastori si sociologi romani care in mod performant si academic tine de cativa ani un puls al trairii evanghelicilor din arcul intracarpatic. Aceasta lucrare poate va contribui odata la bazele unui institut crestin de statistica si in Romania. Traim intr-o lume a relativismului laic care anihileaza emotia si slaveste evidentele sau slaveste emotiile si anihileaza ratiunea. Evidentele statistice sunt un punct forte al eforturilor depuse de autor, a carui inima pastorala indurerata se observa cum bate printre procente si tabele. Crestinii au schimbat istoria, au creat spitale si universitati, au promovat educatia, au definit asistenta sociala, au avut proiecte sociale superioare statului laic, au fost modele pentru dezvoltarea buna a umanitatii. 
Dr. Vlad Schlezak, Medic psihiatru, Londra


Intr-o lume invadata de informatii irelevante, claritatea inseamna putere. Teoretic, oricine se poate implica in dezbaterea legata de viitorul Bisericii, dar cu greu poate pastra o viziune clara si pertinenta din punct de vedere spiritual. La 30 de ani de la Revolutia din 1989, cartea pastorului Runcan vine sa ia temperatura spirituala a Bisericii lui Hristos din Romania si constatarea este surprinzator de socanta. Cu acuratetea sociologului si cu durerea pastorului, acesta observa ca, din nefericire, istoria nu face rabat. Si iata cum, din nefericire, ne-am contaminat de sindromul laodicean. Cartea se concentreaza asupra prezentului, a chestiunilor curente si ii provoaca pe toti slujitorii la masuri imediate pentru viitor. Ce se intampla chiar acum? La ce anume trebuie sa fim atenti? Ce ar trebui sa-i invatam pe copiii si tinerii nostri? Sunt doar cateva din intrebarile pe care ni le ridica aceasta carte, noua, episcopilor de suflete. O carte ce nu trebuie sa lipseasca din biroul niciunui slujitor, pastor sau conducator de cult ori comunitate. Este vremea sa ne trezim, este 11:59 si judecata va incepe de la Casa Domnului cu noi, cei chemati sa dam directie poporului crestin din Romania si din diaspora. Doamne ajuta!
Pastor - evanghelist Jean Chiforeanu, Biserica Baptista Maranata Timisoara

Pastorul si sociologul Remus Runcan ilustreaza in cartea sa "O analiza sociologica a spiritualitatii in bisericile evanghelice din Romania" un portret pe cat de surprinzator, pe atat de realist al bisericilor evanghelice din Romania, reusind sa ofere cititorului o imagine clara a gradului de spiritualitate existent in aceste biserici. 
E momentul ca noi, evanghelicii, sa ne asumam aceasta realitate si sa ne reintoarcem la valoarea biblica a sfinteniei prin practicarea disciplinelor spirituale!
Pastor Oti Tipei, Biserica Penticostala Ekklesia Arad

Cartea pe care o tineti in maini este rezultatul zbuciumului unei inimi de pastor pentru binele comunitatii pe care o slujeste, in particular, si al miscarii evanghelice din Romania, in general. Autorul ei are atat competentele necesare cat si curajul de a privi realitatea in ochi, analizand si interpretand cifre care ne ajuta pe toti la o evaluare obiectiva a situatiei din biserici.
Va fi un act de curaj si de intelepciune si din partea noastra sa stam fata in fata cu realitatea, cerand Domnului harul si puterea de a o schimba in bine.
Materialul prezentat in aceasta carte se va dovedi un instrument util pentru liderii spirituali ai bisericilor, pentru liderii de tineret si pentru toti crestinii pasionati de a-si forma o perspectiva realista asupra lucrarii lui Dumnezeu din tara.
Pastor Catalin Miron, Biserica Crestina dupa Evanghelie Betel Suceava

Salut aparitia acestei carti bine scrisa atat la nivel stiintific, cat si la nivel spiritual. Ea ne descopera lucruri interesante, pe care eu le percepeam intr-un anume fel, dar analiza facuta de autor a demonstrat ca acestea sunt diferite. Cele 14 intrebari pe care le lanseaza autorul ar trebui sa le adreseze fiecare pastor bisericii sau bisericilor pe care le pastoreste, daca ar dori cu adevarat sa faca o analiza obiectiva a slujirii sale! 
Cartea prezinta adevaruri dureroase ale vietii bisericii, dar si puncte forte. 
Autorul este un iubitor al Domnului Isus Hristos si al bisericii Sale. Pastorul Remus Runcan este un dar dat de Dumnezeu bisericii Lui in aceste vremuri. Cu prietenie, ii doresc sa continue si sa exceleze in ceea ce i s-a incredintat.
Pastor Claudiu Lapadat, Biserica Sfanta Treime, Timisoara (non-denominationala)

 

 

Mai multe informații
ISBN 9789733607878
Editura Editura de Vest
Numar de pagini 186
Tip coperta brosata
Autor Remus Runcan
Dimensiune [mm] 145 x 205
Limba romana
Scrie o recenzie
Doar utilizatorii înregistrați pot scrie recenzii. Te rugăm conectează-te sau Creează-ți cont

Attachments

Gol

TE-AR PUTEA INTERESA SI...