Capcanele Facebook-ului - Comunicarea virtuala si efectele ei asupra relatiilor umane

Descriere

 


Retelele sociale si comunicarea virtuala au schimbat radical dinamica vietii personale a milioane de oameni. Paradoxal, impotriva „promisiunii” de socializare, realitatea virtuala a adus cu sine o izolare ingrijoratoare a persoanei in fata computerului, telefonului sau a tabletei si o retragere a acesteia din interactiunea sociala reala cu semenii. Desi are mii de prieteni virtuali, tanarul zilelor noastre se adanceste tot mai mult intr-o singuratate cutremuratoare. Cartea adreseaza exact aceasta problematica complexa si importanta a societatii contemporane si trage un semnal de alarma extrem d ebinevenit cu privire la capcanele facebook-ului.Cartea „Capcanele Facebook-ului” ofera o analiza profunda a problematicii comunicarii - nevoia umana de comunicare, elementele componente si tipologia formelor d ecomunicare, relatiile umane in comunicare - cu un accesnt particular pe comunicarea virtuala, mediata de calculator, si a efectelor acesteia asupra individului si relatiilor sale. Bazat pe un amplu studiu sociologic autorul ajunge la cateva concluzii semnificative cu privire la riscurile comunicarii virtuale: dependenta periculoasa, influenta negativa asupra relatiilor personale si de familie, narcisism, depresie, desacralizarea vietii. (Corneliu Constantineanu)


Remus Runcan este licentiat al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, in domeniul Teologie, specializarea Teologie Baptista Pastorala, din anul 1996. In anul 2002, a primit titlul de Master of Arts la TCM International Institute Viena, Austria. In acelasi an, a absolvit cursul postuniversitar Practica asistentei sociale orientata spiritual, la Universitatea de Vest din Timisoara.
In 2003 a urmat cursul postuniversitar Management competitiv, resurse umane, financiare si marketing, la Universitatea Politehnica din Timisoara. In anul 2016, a sustinut teza de doctorat in cadrul Scolii Doctorale de Sociologie de la Universitatea de Vest din Timisoara, cu tema „Comunicarea virtuala si efectele ei asupra relatiilor umane. Capcanele Facebook-ului”.
In prezent, Remus Runcan este pastor al Bisericilor Baptiste “Maranata” din Timisoara si “Speranta” din Anina si membru al Comunitatii Bisericilor Crestine Baptiste din Timisoara.
Domeniile de interes stiintific sunt legate de: teologie practica, asistenta sociala, comunicare, educatie si Facebook.CUPRINS

Introducere / 33

1. Comunicarea – o perspectiva sociologica / 41
1.1 Definitii ale comunicarii / 41
1.2 Definitii ale comunicarii virtuale / 45
1.3 Nevoia de comunicare / 48
1.3.1 Nevoi de ordin fizic / 50
1.3.2 Nevoi de ordin social / 50
1.3.3 Nevoi de ordin identitar / 51
1.3.4 Nevoi de ordin afectiv / 52
1.3.5 Nevoi de ordin spiritual / 53
1.4 Elementele componente ale comunicarii / 55
1.5 Comunicarea si relatiile umane / 58
1.5.1 Relatiile între prieteni / 59
1.5.2 Relatiile de familie / 61
1.5.3 Relatiile profesionale / 64
1.5.4 Relația cu Divinitatea / 66
1.6 Tipologia formelor de comunicare / 69
1.6.1 Comunicarea verbala / 70
1.6.2 Comunicarea nonverbala / 72
1.6.3 Comunicarea de masa / 74
1.6.4 Comunicare și manipulare / 76
1.6.5 Comunicarea virtuala / 81

2. Facebook-ul – vârful comunicarii virtuale / 109
2.1 Scurt istoric / 110
2.2 Parintele Facebook-ului: Mark Zuckerberg / 114
2.3 Legatura cu alte retele virtuale / 115
2.4 Oportunitati / 117
2.5 Riscuri / 120
2.5.1 Dependenta – riscul major / 120
2.5.2 Narcisismul / 127
2.5.3 Depresia / 128
2.5.4 Libertinajul sexual / 130
2.5.5 Insatisfacția în familie / 137
2.5.6 Desacralizarea vieții / 139
3. Metodologia de cercetare / 143
3.1 Prezentarea problemei / 143
3.2 Scopul si obiectivele cercetarii / 144
3.3 Ipotezele si operationalizarea conceptelor / 145
3.4 Structura populatiei si esantionul / 149
3.5 Designul cercetarii / 155

4. Ancheta sociologica / 157
4.1 Descrierea instrumentelor / 157
4.2 Descrierea chestionarului / 161
4.3 Pretestarea chestionarului / 162
4.4 Colectarea datelor / 163
4.5 Analiza fiabilitatii scalelor folosite / 164
4.6 Rezultatele cercetarii cantitative / 170
4.6.1 Prezentare descriptiva a datelor obtinute / 170
4.6.2 Prezentarea corelatiilor si testarea ipotezelor /197

5. Interviul de grup (focus grup) / 269
5.1 Eșantionarea / 270
5.2 Ghidul de interviu / 271
5.3 Rezultate obtinute / 272

6. Limitele cercetarii si directii viitoare / 293
6.1 Limitele cercetarii cantitative / 293
6.2 Limitele cercetarii calitative / 294

7. Concluzii generale si recomandari / 297
7.1 Concluzii teoretice / 297
7.2 Concluziile anchetei sociologice / 299
7.3 Concluziile interviului de grup / 303
7.4 Recomandari / 305

Bibliografie / 309

Anexe / 328


Ultimele Recenzii

Carte de referință despre comunicarea virtuală
by on
Lucrarea Capcanele Facebook-ului. Comunicarea virtuală și efectele ei asupra relațiilor umane aduce în atenția publicului o temă de interes în contextul actual al digitalizării tot mai profunde a vieții sociale.
Autorul și-a asumat o misiune dificilă: aceea de a deconstrui un instrument de comunicare online. Totodată, a reușit să reconstruiască discursul privind efectele negative ale comunicării virtuale prin raportare la modele teoretice existente și la rezultatele propriei cercetări. Astfel, cititorului îi este oferit un cadru teoretic complex asupra fenomenului comunicării interumane, însă ceea ce atrage atenția în primul rând sunt rezultatele cercetării. Prin intermediul unei cercetări cantitative ample, se concluzionează existența unei legături semnificative între timpul crescut pe care oamenii îl alocă Facebook-ului și relaționarea cu sine sau altul semnificativ (ex. risc de depresie, insatisfacție față de viața de familie, libertinaj sexual sau spiritualitate scăzută). Tinerii sunt cei mai vulnerabili la cele mai multe probleme de relaționare legate de Facebook. Completarea acestor rezultate prin intermediul unei cercetări calitative adaugă un plus de înțelegere asupra comportamentelor analizate și oferă lucrării o rigurozitate științifică. Autorul nu se oprește însă la simpla diagnoză a situației, ci oferă și o listă de recomandări care pot fundamenta eventualele programe de intervenție și suport din domeniu. Din păcate, sunt puține astfel de inițiative, astfel că, furnizorii de servicii sociale au în această lucrare o resursă astfel încât intervențiile lor să se bazeze pe date științifice.
În contextul actual, nevoia unui spațiu virtual de acțiune este semnificativă. Puțini dintre noi își pot construi prezentul și imagina viitorul fără a realiza cel puțin o conexiune prin intermediul internetului. Autorul atrage atenția asupra modului în care ne construim acest spațiu virtual astfel încât să ne asigurăm că îi maximizăm efectele pozitive. Se oferă astfel o resursă importantă pentru cercetătorii din domeniul științelor sociale interesați de fenomenul general al comunicării, pentru cadre didactice și studenți deopotrivă, dar și pentru părinții care încearcă să își ghideze copiii prin complicatul spațiu virtual.

Mihai-Bogdan IOVU
Lector universitar doctor habilitat
Șeful Departamentului de Asistență Socială, Facultatea de Sociologie și Asitență Socială, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
Capcanele Facebook-ului
by on
Am admirat la Remus RUNCAN meticulozitatea și pasiunea pentru detaliu cu care a lucrat la această carte pe parcursul celor doi ani și jumătate a stagiului doctoral. Targetul final al autorului nu a fost obținerea titlului de doctor în științele sociale, ci acela de a lăsa în urma lui ceva valoros, pentru a reuși să-și ajute într-un mod semnificativ aproapele, prin ridicarea discretă și elegantă a voalului de pe ochii oamenilor, care au început mai mult să comunice cu mâinile decât cu gura și cu sufletul. Cartea lui Remus este, de fapt, un semnal de alarmă, care ne ajută să ne revenim când încă nu este prea târziu.
Am călătorit împreună, chiar și în acest demers profesional, iar când mă uit în urmă, dar și în prezent și în viitor, nu pot să nu observ încă o dată, că Dumnezeu are mult umor, că nimic nu este la întâmplare, și că El nu greșește niciodată!... Călătoria va continua și sunt încredințată că această carte este doar tichetul de îmbarcare la bord, care validează un nou început: matur, profund, autentic, interesant și foarte provocator!

Patricia RUNCAN
Lector universitar doctor habilitat
Departamentul de Asistență Socială, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, Universitatea de Vest din Timișoara
Capcanele Facebook-ului
by on
Preocupat de descifrarea efectelor comunicării virtuale asupra relațiilor interumane, autorul acestei cărți, domnul Remus RUNCAN ni se înfățișează ca un cercetător pe deplin responsabil de soarta omului contemporan și, în același timp, ca un spirit îngrijorat de consecințele dramatice ale evoluției tehnologiei informației, dintre care unele au fost anticipate de savantul Albert Einstein, care atrăgea atenția asupra pericolului nașterii unei “generații de idioți”, atunci când “tehnologia va depăși interacțiunea umană”.

Dumitru OTOVESCU
Profesor universitar doctor
Departamentul de Sociologie și Asistență Socială, Facultatea de Științe Sociale, Universitatea din Craiova

Scrie recenzia ta

Capcanele Facebook-ului - Comunicarea virtuala si efectele ei asupra relatiilor umane

Capcanele Facebook-ului - Comunicarea virtuala si efectele ei asupra relatiilor umane
  • Apasa pe stea pentru a da o nota.
  • Apasa pe stea pentru a da o nota.
  • Apasa pe stea pentru a da o nota.
Close
Share si aduna puncte de fidelitate

Logheaza-te la Contul tau pentru a aduna mai multe puncte de fidelitate atunci cand promovezi acest site pe retelele tale favorite de socializare.

Capcanele Facebook-ului - Comunicarea virtuala si efectele ei asupra relatiilor umane

Cartea „Capcanele Facebook-ului” ofera o analiza profunda a problematicii comunicarii - nevoia umana de comunicare, elementele componente si tipologia formelor d ecomunicare, relatiile umane in comunicare - cu un accesnt particular pe comunicarea virtuala, mediata de calculator, si a efectelor acesteia asupra individului si relatiilor sale. Bazat pe un amplu studiu sociologic autorul ajunge la cateva concluzii semnificative cu privire la riscurile comunicarii virtuale: dependenta periculoasa, influenta negativa asupra relatiilor personale si de familie, narcisism, depresie, desacralizarea vietii.

30,00 Lei

Valabilitate: In stoc

30,00 Lei

Acest produs iti aduce 30 puncte de fidelitate.

More
Less
Adauga la Wishlist

Share si aduna puncte de fidelitate

Logheaza-te la Contul tau pentru a aduna mai multe puncte de fidelitate atunci cand promovezi acest site pe retelele tale favorite de socializare.
ISBN:
978-606-31-0180-9
Editura:
Editura Didactica si Pedagogica
Data aparitiei:
Numar de pagini:
350
Tip coperta:
Brosata
Autor:
Dimensiune [mm]:
200x140
Rasfoieste cartea:
Preview
Limba:
Limba Romana