Interviu cu Francine Rivers

Interviu cu Francine Rivers

Odata cu lansarea celui mai nou roman Francine Rivers, Mai pretioasa decat aurul (Lady's Mine), iti propunem spre lectura un scurt interviu cu autoarea pe marginea subiectului cartii, pentru o mai buna intelegere a subiectului, a motivatiei, a contextului.

Francine, ai spus despre cartea aceasta, Mai pretioasa decat aurul, ca este povestea ta din perioada de COVID. De ce ai numit-o asa?
Sa incep cu o intrebare, la randul meu: Ce face un scriitor atunci cand este nevoit sa stea in casa? Scrie. Si scrie. Si tot scrie. Uneori este mult mai distractiv sa traiesti intr-o lume fantastica decat in cea reala. Astfel ca, in multele perioade de carantina fortata, asta am facut. Dupa munca din gradina si din vie, ma afundam in lumea mea fantastica. Pe cand am terminat manuscrisul m-am ales cu 194000 de cuvinte! A trebuit sa tai mult. Dar pentru ca am avut vreme berechet in carantina si chiar ma aflam in California, procesul de taiere s-a dovedit aproape la fel de incantator ca cel de scriere.

Ce te-a motivat sa te intorci la frontiera Californiei? Ce anume te intriga cu privire la acest loc?
Sunt originara din California si intotdeauna mi-a placut istoria statului in care m-am nascut, in special cele caracterizate de febra aurului si argintului. Subiectul cartii Rascumparata prin iubire se desfasoara in perioada anilor 1849 si 1851. Mai pretioasa decat aurul surprinde goana dupa argint, din anii 1870. Barbati din intreaga lume si de toate categoriile sociale au venit in California cu dorinta de inavutire. Au venit si cateva femei – unele cu vagonul, altele cu vaporul; unele de buna voie, altele, nu. A fost o perioada de avant si prabusire ce a dat nastere la multe drame. Cred ca asta ma atrage cel mai mult – visele care i-au adus pe oameni, munca grea obositoare care i-a asteptat, nenumaratele povesti de succes, dar si de nereusita.

Ai spus ca povestile tale incep adesea cu o intrebare. Ce intrebare a determinat acest roman?
Au fost mai multe intrebari. Cum se descurca o persoana cand este alungata de familie? Putem sa ne croim cursul vietii noastre sau suntem haraziti sa urmam un destin? Poate cineva sa schimbe caracterul unui oras? Cum putem sa ne ridicam vocea in numele celor nevoiasi, nu doar sa le dam o mana de ajutor din cand in cand?

Ce teme din aceasta istorisire, plasata in anii 1870, au relevanta in ziua de astazi?
Una dintre teme este tratamentul adesea nedrept al lucratorilor. In perioada febrei dupa argint, proprietarii de mina erau putrezi de bogati, dar isi tineau muncitorii in robia datoriilor. Aceasta este o practica comuna si in zilele noastre in traficul de persoane. Avem acum legi pentru a proteja lucratorii, si totusi sunt nenumarate stirile despre persoane din pozitii inalte in societate care detin in conturi miliarde, in timp ce isi platesc lucratorii cu salariul minim. Dar ceea ce mi-am dorit sa subliniez prin aceasta scriere este ca exista si alte posibilitati in modul de a conduce o afacere si chiar sunt persoane care se zbat pentru oamenii din compania lor.
Romanele tale surprind puternic motivatiile si emotiile personajelor. Ce ti-ai dori sa observe si sa invete cititorii din exprimarea gandurilor interioare ale personajelor din Mai pretioasa decat aurul?
Nu lasa ca nedreptatea vietii sa te amarasca. Straduieste-te sa faci bine, indiferent de ceea ce fac altii din jurul tau. Trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea sa fii si tu tratat/a. Ridica-te in numele celor necajiti si gaseste modalitati practice de a-i ajuta. Un ajutor este de folos pentru o zi. Dar sustinerea unei cauze poate schimba o viata pentru totdeauna. Spune adevarul indiferent de cost. Invata sa razi si sa te bucuri de viata. Nu te lua prea in serios si nu tine cu dintii de propria ta parere. Asculta si invata de la altii. Si mai presus de toate, traieste pe placul Domnului.

Ce personaj din aceasta poveste ti-a placut cel mai mult sa creionezi? De ce?
Kathryn Walsh! Este femeia cu o credinta puternica, Il cauta pe Domnul si face ceea ce crede ca este drept. Nu este doar o femeie ce tine prelegeri. Este inflacarata, serioasa si hotarata sa faca mai bun orasul in care traieste (indiferent daca barbatii sunt de acord sau nu). Cand isi da seama ca greseste cu ceva, recunoaste. Dar cand are dreptate, merge inainte, indiferent de cost. Ea cauta modalitati de a-i ajuta pe oameni sa iasa din saracie. Desi ea insasi are putine resurse, imparte ceea ce are. Ea nu judeca pe nimeni (cu exceptia lui Matthias Beck!), desi este frecvent judecata de altii (Beck fiind unul). Si are simtul umorului. Sincer, mi-a facut placere sa o cunosc in timpul carantinei COVID. Si, desigur, Matthias Beck are si el trasaturi de caracter fascinante.

Cum s-a dezvoltat aceasta poveste dintre ei?
Ideea de gestionare a afacerilor lui Kathryn a venit ca o surpriza. La fel ca si aventura ce a dus la schimbarea reala in Calvada. Dar nu vreau sa dezvalui mai mult din poveste.

Spuneai ca in perioada de carantina COVID, unul dintre obiectivele tale a fost sa abordezi problemele serioase cu umor si gratie. Citez: „Viata era deja prea sumbra pentru a o mai impovara. Cu totii trebuie sa radem, chiar si atunci cand zilele sunt intunecate – poate chiar mai mult in acele vremuri. Si toti ne dorim schimbari in bine si un final fericit.“ A indeplinit acest proiect obiectivele propuse?
Scrisul m-a ajutat sa trec mult mai usor prin carantina. In unele privinte, viata mea nu s-a schimbat. Ca scriitor, imi petrec cea mai mare parte a vietii lucrand acasa. Am reusit sa trec peste frustrarea regulilor in continua schimbare creand personaje, scene si dialoguri. Exista atat de multe situatii in viata care ne provoaca sa avem incredere in Dumnezeu. Este atat de adevarat ca nu este nimic nou sub soare. „Noua normalitate“ nu era deloc diferita de provocarile dinainte. La fel ca pana acum, toti avem de facut o alegere. Fie sa ne plangem si sa bombanim din cauza felului in care stau lucrurile, fie sa urmarim partea buna plina de umor a vietii. Eu am ales aceasta din urma varianta.

Ce speri ca cititorii tai sa afle despre Dumnezeu prin aceasta istorisire?
Relatiile rupte nu trebuie sa insemne vieti frante. Lasa iubirea (agape) sa fie motivatia pentru ceea ce faci si pentru modul in care traiesti. Dumnezeu ii poate modela pe cei mai indaratnici oameni in lideri intelepti si talentati. O persoana poate schimba cursul unei comunitati. Domnul poate face frumusete din cenusa.